Delivering Group Cognitive Behavioural Therapy – Competencies and Group Processes
1MSc, RN Nurse Consultant in Cognitive Behavioural Therapy and Mental Health, Wordsworth Health Centre, Newham, London.
J Cogn Behav Psychother Res 2014; 3(3): 150-155
Full Text PDF

Abstract

Cognitive Behavioural therapy (CBT) is an empirically validated psychotherapy and the most researched therapeutic modality that has shown to be effective in treating a range of psychological disorders. Group therapy is a common and powerful modality of treatment which is increasing in popularity due to its evidence base and cost effectiveness. In the current economic climate and pressures on services to meet targets, CBT group therapy is being considered as an alternative to individual therapy. In CBT group treatment models have been adapted from the individual treatment models unlike traditional psychotherapy modalities that focus on the group process as a medium of change. Current training in CBT and the assessment of CBT competencies using validated measures do not focus on the development of the core competencies for group therapy facilitation as traditionally CBT has been offered as an individual based therapy. It is important to develop these core competencies in facilitating group processes and CBT skills to modulate change. There are similarities and differences between traditional group therapy and CBT. The combination of group processes and the manulised CBT approach can add benefit to provision of group based CBT. There is a need for development of further training, development of a validated assessment tool on CBT group therapy and supervision for CBT therapist to skill therapist in provision of group therapy focussing on key CBT skills and group processes as a medium of change.


Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi Yapmak – Yeterlik ve Grup Süreçleri
1MSc, Bilişsel Davranış Terapisi ve Ruh Sağlığı alanında RN Hemşire Danışmanı, Wordsworth Sağlık Merkezi, Newham, Londra.
Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapies and Research 2014; 3(3): 150-155

Bilişsel davranışçı terapi (BDT), üzerinde çok sayıda bilimsel çalışma yapılan ve bir dizi psikolojik hastalıkların tedavisinde etkili olduğu gösterilmiş, deneysel olarak geçerliliği olan psikoterapi çeşitidir. Grup terapilerinin kanıta dayalı olması ve maliyet etkinliği nedeni ile tedavide yaygın ve etkili bir yöntem olarak popularitiesi artmaktadır. Mevcut ekonomik şartlar da hedefe ulaşmak için, BDT grup terapisi, bireysel terapiye alternatif olarak kabul edilmektedir.
Geleneksel psikoterapi yöntemleri aksine, grup BDT bireysel tedavi modellerine göre uyarlanmıştır. Güncel BDT eğitimleri ve BDT yeterliliğini değerlendirmede kullanılan geçerli ölçümler; kolaylaştırmayı hedefler ve geleneksel bireysel BDT’de olduğu gibi temel yetikinliklere odaklanmamaktadır. Grup yaklaşımını kolaylaştırarak temel yetkinlikleri geliştirmek ve BDT becerilerindeki değişikleri uyarlamak oldukça önemlidir. Geleneksel grup terapisi ile BDT arasında benzerlikler ve farklılıklar vardır. Grup BDT becerileri ve süreçleri ile ilgili süpervizyona, ileri eğitimlere ve geçerli değerlendirme araçlarının geliştirilmesine ihtiyaç vardır.